vrijdag 22 juli 2011

Het kan verkeren

We zijn in de Spaanse Ria's. Die zijn prachtig en we zouden hier graag wat rondneuzen.
Storm voorspeld en er komt familie in Baiona langs, die we natuurlijk ook niet willen missen.
Wat te doen?
Donderdag 13.00 uur toch vertrokken uit Ria de Muros. De storm is er als het goed is nog niet.We varen weg en afhankelijk van hoe het buiten op zee is, kiezen we de bestemming. De zee is rustig, eerste uren slechts windkracht 3, we varen lekker. Prima. Dan wakkert de wind aan en komen we toch in 40 knopen wind terecht, windkracht 9. Voor de wind is dat prima en ga je lekker hard, maar toch niet de bedoeling. Terug naar de kust.
Ria d'Arosa is prachtig zegt men. We zijn ter hoogte van die Ria, dus prima uitvalshaven. Om de Ria in te varen blijkt dat we tegenwind hebben en toch nog zo'n 24 knopen. De Ria is lang, dus dan zouden we lang op de motor tegen de wind in varen. Niet zo fraai. Zal de wind op zee snel toenemen? Langs de kust is het prima te doen en we schatten in dat daar de 40 knopen nog wel even op zich laten wachten. We varen door, naar Baiona.
Voor Baiona ligt een eiland, Isla Cies waar je kunt ankeren. We zijn moe, besluiten daar te gaan liggen. De ankerplek ligt echter vol op de wind, die inmiddels toch rond de 30 knopen is, windkracht 7. Dat slaapt niet lekker. Toch doorvaren naar Baiona, twee uur. Op de genua* varen we ruim 6 knopen. Dus we doen er minder dan twee uur over.
In Baiona weten via de pilot** dat er twee havens zijn die wel beschut liggen. We vinden een mooring***. Het is inmiddels 22.00 uur. We liggen. Ruimen de spullen op, maken bijboot in orde, nemen douchespullen en portemonnee mee, en gaan met het bijbootje aan land. Om 9.00 uur deze zelfde morgen dacht ik nog dat we minstens een dag in Muros zouden blijven. Tja, het kan verkeren.
*genua= voorste en grootste zeil
**pilot= reisgids voor zeilers
***mooring= boei met blok beton eraan, kun je de boot aan vastleggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten