dinsdag 9 oktober 2012

Regatta Bonaire Deel 2. DE RACE

Maandag 8 oktober 2012 
We worden wakker voor de wekker gaat. We doen mee aan een race!
De bemanning bestaat uit buurman Peter, Hetty (de moeder van buurvrouw Floor) en Rob, een goeie vriend van ons hier op Bonaire. Maarten als schipper en ik als roerganger (stuurvrouw). We verzamelen in alle vroegte al op de Lola, want om 9.10 moeten we over de startlijn. Om 8.15 uur varen we de haven uit. We hebben dan nog een half uurtje om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat hij moet doen en een goed team te vormen. Niemand heeft wedstrijdervaring, behalve Hettie. We gaan een paar keer overstag, gijpen en prenten de route nogmaals in ons hoofd. Maarten geeft de commando's en staat achter het roer, Hettie navigeert en houdt de andere boten in de gaten, Rob doet de fok en Peter de grootschoot en de bezaan. Daan verzorgt Ties en we besluiten al gauw dat dit niet te combineren is met roerganger zijn in de wedstrijd. Naast Maarten, zal ook Hettie achter het roer staan zo nu en dan.
We moeten 22 mijl varen en hebben een parkoer waarbij we een zestal boeien meerdere malen moeten ronden. Ook staat aangegeven of we ze stuur- of bakboord moet passeren.

Het vijf-minuten-sein klinkt. Opletten. Bij de start is het druk met boten en dus spannend. We begeven ons richting de startlijn. Niet te dichtbij. Uitkijken voor de andere boten en proberen precies op tijd met een goeie snelheid langs de startboei te varen. Nog 1 minuut. Gaan we al overstag? Wat doet die kleine boot naast ons? WEG JIJ! Onze klasse start en daarmee moeten ze ons ruimte geven. We krijgen ruimte. Danki! We gaan overstag. TUUUUUUUUUUT! Het startsein. We zijn begonnen.
Snel? Nee.
Route goed afgelegd? Ja.
Schade? Ja. Genua. Maarten gaat morgen achter de naaimachine.
Goed Team? Zeker.
Tijd? Ach, is dat belangrijk?
Positie in het klassement? Tweede (!)

Pfff, hard werken zo'n race, maar ook erg leuk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten