donderdag 8 december 2011

Ups & Downs

Dinsdag was een fantastisch mooie dag. We zijn naar Sao Antao geweest. Dat is het buureiland van hier -Sao Vincente- en is prachtig. Met de ferry ben je er in een uurtje. In Sao Antao hadden we een daar wonende Belg ingehuurd, om ons een dag rond te rijden. Met 11 Nederlanders, groot & klein, hebben we het eiland bekeken. Ook de Kaap Verden zijn vulkanische eilanden en middenin de krater van Sao Antao is het prachtig groen. Het uitzicht was adembenemend en bijzonder indrukwekkend. We reden op een gegeven moment op een weg, waar aan beide zijden een uitzicht was van 850 meter diepte. Het temperatuurverschil tussen boven en beneden was bijzonder groot. Het schijnt ook dat op het eiland er een duidelijke scheidslijn is tussen mensen die boven wonen (vanaf 17.00 uur fris, want dan leven ze in de wolken) en de mensen die beneden wonen (warm!). Beide partijen vinden de temperatuur van de ander maar niks. Verder ook opvallend veel meisjes op dit eiland. Van de tien kinderen die geboren worden, zijn dat gemiddeld acht meisjes en twee jongens. Een mannenparadijs dus, want de meisjes willen ook nog eens graag op hun 14e moeder worden. Het is heel gewoon dat een man meerdere meisjes bemint, al is het maar voor even. Suikerriet is het belangrijkste product van het eiland en daar maken ze rum van. We hebben een brouwerij gezien waar ossen de pers nog ronddraaien, een mooi gezicht. Al met al een heerlijke en gezellige dag.
Woensdag was een grijzere dag: Zout water onderin de machinekamer! Alarm!
Het is onduidelijk waar het vandaan komt en die onduidelijkheid is dan misschien nog wel het vervelendst. Hebben we een lek? Of wat is er anders aan de hand? Eerst alles schoonmaken. Dat betekent vooral dat de hele boot -die ik net helemaal gepoetst had voor ons vertrek- een bende wordt. Gereedschap slingert her en der. Het water is vermengt met wat olie, dus het is een behoorlijke smeerboel. Maarten wringt zich weer in allerlei bochten om overal bij te kunnen en dan is de machinekamer schoon. Maarten kijkt alles na. Er loopt nergens water naar binnen. De afsluiters zijn goed dicht, geen leidingen die lekken. Dan starten we de motor en vinden we het euvel. Het -normaal gesloten- koelsysteem van de motor, daar is iets mee. Het koelsysteem bestaat uit zoet water normaal. Nu is het op de een of andere manier gemengd en trekt het koelsysteem zout water naar binnen. Doordat er een teveel aan koelwater ontstaat, wordt dit eruit gespoten en zo is de machinekamer nu weer nat. Oorzaak voor een deel gevonden. Nu nog ontdekken waarom dit systeem nu zo in elkaar zit. Dat bewaren we voor morgen. Het helpt ook om er met anderen over te praten. Heel fijn dat Ronne, van boot Bo, naast ons ligt. Ook is het goed om alles even te laten bezinken, figuurlijk dan.
Wanneer we vertrekken naar de overkant weten we nu nog niet. Gezien de wind was eigenlijk vrijdag het plan. Dat plan hebben we losgelaten nu. We hadden gepland om kerst in Suriname te vieren, wie weet zitten we nu op zee. Ach, we hebben de tijd aan onszelf, dus het geeft verder geen problemen. Eerst dit maar goed oplossen.

Intussen is het donderdagavond en heb ik het bericht nog niet op de site gezet. We zijn weer up!
Maarten heeft vanmorgen een nieuwe 'mof' gemonteerd op de motor, waardoor alles weer goed functioneert. We zijn blij! Nu de laatste inkopen doen voor de overtocht en dan zijn we er vandoor. De wind ziet er goed uit. Er zijn al vele mensen voor ons vertrokken, dus Suriname, here we come!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten