woensdag 10 juli 2013

Dag 19 Brommmmmmmmm

2.00 uur, 49.33'N 13.17'W, 110 graden, snelheid 5.5 kn, oostenwind 10 kn.

De motor staat al de hele dag bij. Samen met de grootzeil, fok en genua varen we scherp aan de wind en hebben zo een ok koers. De herrie van de motor valt vooral op, wanneer deze even stil is op moment van olie verversen en dagtank bijvullen. Verder slaapt het constante gebrom prima en tuffen we zo toch de goeie kant op. Dobberen is geen optie, dan komen we nooit thuis. We varen op de motor en windvaan. Als ik even niet oplet staan de zeilen bak en varen we zeker een half uur de andere kant op. Oeps! Foutje bedankt. De film die ik op dat moment aan het kijken ben is prachtig... :-)
De zon schijnt de hele dag, toch is het frisjes. Wel mooi weer om een kleine handwas te doen. Er is geen zoet regenwater, danwel zout spatwater wat het drogen zal tegenhouden en dus wapperen er wat hoofdkussens, kleertjes van Ties en theedoeken lekker in de wind.
De klok hebben we weer een uur vooruit gezet. Wederom zijn we 15 graden dichterbij. Het bijzetten van de klok was ook nodig, want gisternacht werd het om 3.00 uur alweer licht. Da's wel erg vroeg.
Maarten vraagt zich af waarom de koers tijdens etenstijd altijd irritanter is dan daarvoor of erna. Het is de beleving. Eten in schuine stand, al hobbelend is niet fijn. Maarten eet het liefst liggend, dan smaakt het wel en wint de eetlust het van misselijkheid. Hij kan prima functioneren, zeilen zetten, zeilen controleren of wat dan ook nodig is, mits hij daarna weer kan gaan liggen. Irritant, vooral voor hem zelf, maar we doen het ermee. Martijn zijn eetplek is achter de navigatietafel en ik zit met Ties aan tafel. Vlak voor vertrek heeft Maarten een tuigje in zijn stoeltje gemaakt. Broodnodig, want meneer klimt er anders zo weer uit. Klimmen blijft een favouriete bezigheid. Ook kent Ties zijn eigen krachten niet en gebruikt ons als klimrek als we even niet opletten (au!). Hij is een gezellige matroos en brengt iedereen wel een keer in een stuiplach met zijn aanstekelijke geschater en vrolijke fratsen.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten