donderdag 11 juli 2013

Dag 20 Motorpech

2.00 uur, 49.01'N 10.20'W, snelheid 4.5 kn, koers 90 graden, wind 8 kn noordoost,

De nacht verloopt rustig, evenals de ochtend. Zelfs Maarten lukt het om goed uit te slapen. Het water is vlak, de motor draait z'n rustige 1200 toeren en in 24 uur hebben we 121 mijl afgelegd. Jammer dat er zo weinig wind staat. Toch schiet het varen op de motor op deze manier beter op, dan toen we aan het opkruisen waren. Linksom of rechtsom, we doen het ermee.
In de middag horen we de motor teruglopen, tot een paar keer toe. Mmm, dit is niet ok. Maarten ontlucht de leidingen en vervangt een dieselfilter. De motor gaat weer aan en lijkt het even goed te doen, maar loopt dan toch weer terug. Sterker nog, na een half uur lopen stopt hij er helemaal mee. Shit, dit is niet goed. Maarten bestudeerd de tekeningen van de motor en besluit dan de dieselpomp schoon te maken en de boel nog een keer te ontluchten. Terwijl hij weer naar de machinekamer gaat, springen er een vijftal dolfijnen rond de boot. Wat fijn. Ze komen ons vast even aanmoedigen. De snelheid van de Lola neemt fiks af wanneer de motor uit is. Ook de koers loopt meer naar het zuiden op dat moment, soms met een 'snelheid' van 1,5 knoop. We hebben de motor nodig, zover is duidelijk. De tweede schoonmaakbeurt lijkt wel het gewenste effect te hebben. Opluchting na de tweede ontluchting. De motor klinkt weer als een zonnetje en doet dat nu, midden in de nacht, nog steeds goed.
Het varen op de motor voelt een beetje als vals spelen... Er is hier echt te weinig wind en volgens voorspelling ziet het er voorlopig niet naar uit dat hier wind gaat komen. Langzaam dobberen en wachten op wind kan dan zomaar een week dobberen betekenen...of langer...pff, we zetten de joker niet voor niets in.
Ondertussen zijn we wel op het continentaal plat aangekomen. Na weken van kilometers water onder de kiel, is dat nu nog slechts ruim honderd meter. Weer een mijlpaal.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten